Czas na kawę

Kawosze są podzieleni na grupy: wyznawcy kawy sypanej (a ci na tych, którzy kupują kawę ziarnistą i tych, co kupują mieloną) oraz wyznawcy kawy rozpuszczalnej. A Ty, do której grupy należysz?


Kawa ziarnista czy jagodowa?



Tak naprawdę ziarna kawy nie są ziarnami, one są… jagodami. Jednak ich wygląd i właściwości jakoś nie pasują i trudno jest mówić o nich “jagody”, prawda? W każdym razie kawa ziarnista jest kawą, którą przed zrobieniem należy zmielić. Dzięki temu jest zawsze świeża, intensywna w aromacie i smaku. Wiele domowych ekspresów jest tworzonych z myślą o kawie ziarnistej. Jeśli szukasz idealnej mieszanki, koniecznie sprawdź te, które oferuje L’Oscuro. Są to kawy, które osobiście komponuje, pali i w razie potrzeby mieli Stefano, właściciel kawiarni L’Oscuro. Jest prawdziwym miłośnikiem kawy. Pewnie dzięki temu, że robi kawę z potrzeby serca, bardzo szybko zyskał rzeszę fanów w Toskanii, a później w różnych miejscach na świecie. Dziś jego kaw można napić się w sercu Toskanii lub zamówić je do swojego domu.
Kawa Loscuro Corposo - “corposo” znaczy “mocny” - to mieszanka dla wszystkich, którzy od kawy oczekują mocy (i w smaku i w działaniu),
Kawa Loscuro Dolce e Delicato - “DOLCE e DELICATO” znaczy “słodkie i delikatne” - to mieszanka dla wszystkich, którzy lubią subtelny smak kawy,
Kawa Loscuro Intenso - “Intenso” znaczy “intensywny: - to mieszanka dla wszystkich, którzy kochają kawę w całym bogactwie jej smaku i zapachu.


Rodzaje kaw


Jest ich wiele. Na wstępie można powiedzieć, że rodzaje kaw można podzielić na kawy ziarniste, mielone i rozpuszczalne. Są kawy zbożowe i kawy bezkofeinowe. Kawę można przygotować na różne sposoby: ugotować z przyprawami, zrobić “parzuchę” z fusami czy zalać kawę rozpuszczalną gorącą wodą. Można ją pić z ekspresu w różnych wersjach - “mała czarna” czyli jako espresso lub można sięgnąć po kilka rodzajów kawy z mlekiem (cappucino, latte). Ostatecznie miłośników kawy łączy jedno: wszyscy twierdzą, że bez kawy ich życie nie byłoby takie same!

Kawa ziarnista, Rodzaje kaw
Jaką oliwę wybrać?
Poprzednie

Jaką oliwę wybrać?

Dodaj recenzję
Stojąc przy obficie wypełnionej sklepowej półce za...
Czytaj dalej
Czy warto kupować włoskie produkty premium?
Dalej

Czy warto kupować włoskie produkty premium?

Dodaj recenzję
Wiadomo, że dziś wszystko chcielibyśmy dostać w ni...
Czytaj dalej
Oliwa z oliwek właściwości, Włoskie oliwy

Mamma mia, oliwa!

Dodaj recenzję
Oliwa z oliwek ma mnóstwo doskonałych właściwości, które czynią ją doskonał...
Czytaj dalej
Dania włoskie, pomysł na makaron

Prawdziwie włoskie dania

Dodaj recenzję
Kuchnia włoska swoją popularność zawdzięcza głównie szybkości i prostocie p...
Czytaj dalej
Sklep z kawą, Kawa do ekspresu

Jak trafiliśmy na L'Oscuro?

Dodaj recenzję
Podczas jednej z naszych wycieczek do Toskanii pojechaliśmy do Sinalunga. T...
Czytaj dalej
Makaron, spaghetti

Zróbmy sobie dwie kluseczki

Dodaj recenzję
Gdy Włoch zaprasza Włocha na małą pogaduszki nie powie “wpadnij na kawę” - ...
Czytaj dalej
Oliwa extra virgin, makaron włoski

Oliwa extra vergine

Dodaj recenzję
Zastanawiasz się jaką oliwę wybrać? Oczywiście postaw na oliwę extra vergin...
Czytaj dalej
Oliwa z oliwek extra virgin, Makaron włoski

Królowa jest tylko jedna

Dodaj recenzję
Najlepszą dostępną na rynku oliwą jest ta opisana jako “extra vergine”. Kup...
Czytaj dalej
Jak ugotować makaron

Jak ugotować makaron

Dodaj recenzję
Makaron - niby takie proste danie, a jak często zdarzyło się Tobie je zepsu...
Czytaj dalej
Makaron z sosem pomidorowym, pesto z bazylii

Najszybszy obiad ever

Dodaj recenzję
Kto z nas w tygodniu ma czas na długie stanie przy garach? Prawdopodobnie n...
Czytaj dalej
Kawa po włosku

Kawa po włosku

Dodaj recenzję
Kolejnym symbolem Włoch jest kawa. Nawet zagorzali przeciwnicy tego trunku,...
Czytaj dalej