Czas na kawę

Kawosze są podzieleni na grupy: wyznawcy kawy sypanej (a ci na tych, którzy kupują kawę ziarnistą i tych, co kupują mieloną) oraz wyznawcy kawy rozpuszczalnej. A Ty, do której grupy należysz?


Kawa ziarnista czy jagodowa?



Tak naprawdę ziarna kawy nie są ziarnami, one są… jagodami. Jednak ich wygląd i właściwości jakoś nie pasują i trudno jest mówić o nich “jagody”, prawda? W każdym razie kawa ziarnista jest kawą, którą przed zrobieniem należy zmielić. Dzięki temu jest zawsze świeża, intensywna w aromacie i smaku. Wiele domowych ekspresów jest tworzonych z myślą o kawie ziarnistej. Jeśli szukasz idealnej mieszanki, koniecznie sprawdź te, które oferuje L’Oscuro. Są to kawy, które osobiście komponuje, pali i w razie potrzeby mieli Stefano, właściciel kawiarni L’Oscuro. Jest prawdziwym miłośnikiem kawy. Pewnie dzięki temu, że robi kawę z potrzeby serca, bardzo szybko zyskał rzeszę fanów w Toskanii, a później w różnych miejscach na świecie. Dziś jego kaw można napić się w sercu Toskanii lub zamówić je do swojego domu.
Kawa Loscuro Corposo - “corposo” znaczy “mocny” - to mieszanka dla wszystkich, którzy od kawy oczekują mocy (i w smaku i w działaniu),
Kawa Loscuro Dolce e Delicato - “DOLCE e DELICATO” znaczy “słodkie i delikatne” - to mieszanka dla wszystkich, którzy lubią subtelny smak kawy,
Kawa Loscuro Intenso - “Intenso” znaczy “intensywny: - to mieszanka dla wszystkich, którzy kochają kawę w całym bogactwie jej smaku i zapachu.


Rodzaje kaw


Jest ich wiele. Na wstępie można powiedzieć, że rodzaje kaw można podzielić na kawy ziarniste, mielone i rozpuszczalne. Są kawy zbożowe i kawy bezkofeinowe. Kawę można przygotować na różne sposoby: ugotować z przyprawami, zrobić “parzuchę” z fusami czy zalać kawę rozpuszczalną gorącą wodą. Można ją pić z ekspresu w różnych wersjach - “mała czarna” czyli jako espresso lub można sięgnąć po kilka rodzajów kawy z mlekiem (cappucino, latte). Ostatecznie miłośników kawy łączy jedno: wszyscy twierdzą, że bez kawy ich życie nie byłoby takie same!

Kawa ziarnista, Rodzaje kaw
Jaką oliwę wybrać?
Previous

Jaką oliwę wybrać?

Leave review
Stojąc przy obficie wypełnionej sklepowej półce za...
Read More
Czy warto kupować włoskie produkty premium?
Next

Czy warto kupować włoskie produkty premium?

Leave review
Wiadomo, że dziś wszystko chcielibyśmy dostać w ni...
Read More
Dania włoskie, pomysł na makaron

Prawdziwie włoskie dania

Leave review
Kuchnia włoska swoją popularność zawdzięcza głównie szybkości i prostocie p...
Read More
Oliwa z oliwek właściwości, Włoskie oliwy

Mamma mia, oliwa!

Leave review
Oliwa z oliwek ma mnóstwo doskonałych właściwości, które czynią ją doskonał...
Read More
Sklep z kawą, Kawa do ekspresu

Jak trafiliśmy na L'Oscuro?

Leave review
Podczas jednej z naszych wycieczek do Toskanii pojechaliśmy do Sinalunga. T...
Read More
Makaron, spaghetti

Zróbmy sobie dwie kluseczki

Leave review
Gdy Włoch zaprasza Włocha na małą pogaduszki nie powie “wpadnij na kawę” - ...
Read More
Oliwa z oliwek extra virgin, Makaron włoski

Królowa jest tylko jedna

Leave review
Najlepszą dostępną na rynku oliwą jest ta opisana jako “extra vergine”. Kup...
Read More
Oliwa extra virgin, makaron włoski

Oliwa extra vergine

Leave review
Zastanawiasz się jaką oliwę wybrać? Oczywiście postaw na oliwę extra vergin...
Read More
Prosto z Włoch, rodzaje makaronu

Makaronu smak to włoski znak

Leave review
Kto raz był we Włoszech, ten na pewno zakochał się w tym kraju. My zakochal...
Read More
Makaron z sosem pomidorowym, pesto z bazylii

Najszybszy obiad ever

Leave review
Kto z nas w tygodniu ma czas na długie stanie przy garach? Prawdopodobnie n...
Read More
Jak ugotować makaron

Jak ugotować makaron

Leave review
Makaron - niby takie proste danie, a jak często zdarzyło się Tobie je zepsu...
Read More