Kawa po włosku

Kolejnym symbolem Włoch jest kawa. Nawet zagorzali przeciwnicy tego trunku, we Włoszech nieco łamią swoje zasady i sięgają po jedną z wielu rodzajów kaw. Czy to klimat włoskich kawiarni czy wyjątkowo smaczny smak? Trudno powiedzieć.


Kawa po włosku


We Włoszech istnieje naprawdę dużo palarni kawy, które sprowadzają ziarna kawowca z dalekich krajów. Są lepsze i gorsze, większe i mniejsze, ale przyświeca im jedna ważna idea: włoska kawa ma charakteryzować się ciemnym wypaleniem. Produkowana ma być głównie pod espresso, czyli kawę wyrazistą i intensywną.

Espresso to jeden z symboli Włoch. Uznawany jest przez Włochów za najlepszy sposób parzenia kawy. Espresso Italiano zostało opracowane przez Narodowy Instytut Espresso i powinno być parzone według zasad.

Chcąc zamówić tę kawę w kawiarni pamiętaj by powiedzieć “un caffé” - tak właśnie jest po włosku określana mała, czarna, mocna kawa. Gdy już otrzymasz espresso, to wypij je szybko! Espresso spożywa się w maksymalnie trzech łykach. Najczęściej podaje się je po posiłku, nawet po tym wieczornym - jeśli na co dzień nie pijasz wieczorem mocnej kawy, to pozostaje Ci cieszyć się tym włoskim nawykiem i docenić przypływ sił, który można spożytkować na wieczorny spacer. Do przygotowania espresso nie ma lepszej kawy niż Segafredo Intermezzo - znajdziesz ją w naszym sklepie!

A skoro jesteśmy przy temacie włoskich kawiarni… Obowiązują tam dwie zasady: nie czeka się grzecznie w kolejce na swoją kolej. Dobrze jest dopominać się o obsługę - zresztą zobaczysz jak robią to Włosi, niekwestionowani mistrzowie. Zauważ też, że zdecydowana większość z nich pije kawę na stojąco, przy barze. Wiedzą co robią! Jeśli chcesz oszczędzić trochę pieniędzy, nie zamawiaj kawy do stolika - często kawa, którą planujesz wypić przy stoliku jest droższa, niż kawa pita przy barze - czy to przez to, że stoliki najczęściej zajmują turyści? Nie wiemy, tak po prostu we Włoszech jest.


kawa
Czy penne to najlepszy włoski makaron?
Poprzednie

Czy penne to najlepszy włoski makaron?

Dodaj recenzję
Wśród 300 rodzajów włoskiego makaronu, jednym z na...
Czytaj dalej
Mamma mia, oliwa!
Dalej

Mamma mia, oliwa!

Dodaj recenzję
Oliwa z oliwek ma mnóstwo doskonałych właściwości,...
Czytaj dalej
Oliwa z oliwek właściwości, Włoskie oliwy

Mamma mia, oliwa!

Dodaj recenzję
Oliwa z oliwek ma mnóstwo doskonałych właściwości, które czynią ją doskonał...
Czytaj dalej
Dania włoskie, pomysł na makaron

Prawdziwie włoskie dania

Dodaj recenzję
Kuchnia włoska swoją popularność zawdzięcza głównie szybkości i prostocie p...
Czytaj dalej
Sklep z kawą, Kawa do ekspresu

Jak trafiliśmy na L'Oscuro?

Dodaj recenzję
Podczas jednej z naszych wycieczek do Toskanii pojechaliśmy do Sinalunga. T...
Czytaj dalej
Makaron, spaghetti

Zróbmy sobie dwie kluseczki

Dodaj recenzję
Gdy Włoch zaprasza Włocha na małą pogaduszki nie powie “wpadnij na kawę” - ...
Czytaj dalej
Oliwa z oliwek extra virgin, Makaron włoski

Królowa jest tylko jedna

Dodaj recenzję
Najlepszą dostępną na rynku oliwą jest ta opisana jako “extra vergine”. Kup...
Czytaj dalej
Oliwa extra virgin, makaron włoski

Oliwa extra vergine

Dodaj recenzję
Zastanawiasz się jaką oliwę wybrać? Oczywiście postaw na oliwę extra vergin...
Czytaj dalej
Jak ugotować makaron

Jak ugotować makaron

Dodaj recenzję
Makaron - niby takie proste danie, a jak często zdarzyło się Tobie je zepsu...
Czytaj dalej
makaron z sosem, kuchnia włoska

Deliziosa Italia!

Dodaj recenzję
Czy Wy też macie tak, że na dźwięk słów “kuchnia włoska” Wasze ślinianki pr...
Czytaj dalej
Kawa sklep, Rodzaje kawy

Bogactwo kaw

Dodaj recenzję
Można powiedzieć, że kawa to kawa i nie różni się niczym, poza ceną. Jednak...
Czytaj dalej