Czy Wy też macie tak, że na dźwięk słów “kuchnia włoska” Wasze ślinianki pracują jak oszalałe? Tak, my tak mamy, bo najlepiej zjeść można właśnie we Włoszech!
Makaron z sosem rządzi
To dobre danie na każdą okazję. Można je przygotować na słodko, na słono, wytrawnie i bardzo skromnie. Idealnie pasuje na szybki rodzinny obiad, romantyczną kolację, czy wyżerkę z najlepszą przyjaciółką. Makaron z sosem to bogactwo możliwości - nieskończenie wiele dań można skomponować w banalnie prosty sposób. Jakoś nie dziwi, że właśnie Włosi wypromowali makaron z sosem i że to oni wiodą prym w wariantach tego dania. Podobno można wyróżnić aż 300 rodzajów włoskiego makaronu, a każdy z nich należy podać z innym sosem! I tu się sprawa komplikuje, bo nie chcąc strzelić gafy, należy dobrze się zastanowić z jakim sosem podać spaghetti. Dlatego polecamy doczytać o tym jak łączyć ze sobą makarony i sosy. To prostsze niż się wydaje! Takie porady znajdziecie też na naszym blogu.
Czego może nauczyć kuchnia włoska?
Poza tym, że gotowanie jest nieskończoną ilością możliwości a jedzenie jest świetną zabawą, to kuchnia włoska uczy celebrowania. Włosi są mistrzami w celebrowaniu każdej chwili, szczególnie tej spędzonej przy przygotowywaniu lub spożywaniu posiłków. Ten wyjątkowo ekspresyjny naród dobrze wie, jak cieszyć się życiem. I dobrze wie, jak cieszyć się dobrym jedzeniem. W naszym odczuciu, to jedna z największych wartości, jaką wynosimy z podróży do Włoch: wszechobecne celebrowanie dobrych rzeczy, zatrzymanie się w pędzie życia, by się nacieszyć chwilą. Włosi raczej nie godzą się na bylejakość. Produkty, których używają w kuchni są wysokiej jakości, dzięki czemu jedzą zdrowo, choć niekoniecznie bardzo skomplikowanie. Oliwa extra vergine, prawdziwie “makaronowy” makaron i pesto przygotowywane na bazie świeżych składników - tak niewiele potrzeba, by zjeść smacznie i z troską o swoje ciało. Z takim nastawieniem można cieszyć się dobrym smakiem i wartościowym czasem spędzonym przy stole. .