Makaron boloński czy sycylijski?

300 rodzajów makaronu, daje niezliczone możliwości połączeń smakowych. Można się pokusić o stwierdzenie, że jest tyle dań z makaronem, ilu ludzi! Dziś zaczniemy od omówienia klasyki.


Przepis na spaghetti bolognese to bujda!



Przepisów na to danie znajdziecie w Internecie mnóstwo. Ale czy wiecie, że zdecydowana większość nie ma nic wspólnego z oryginalnym włoskim daniem? We Włoszech danie nazwane spaghetti bolognese nie istnieje. To, co rozumiemy pod pojęciem spaghetti po bolońsku, we Włoszech nazywa się tagliattele al ragù. W zasadzie to zupełnie inna potrwa niż ta, do której jesteśmy przyzwyczajeni. Podstawową różnicą jest makaron - we Włoszech używa się tagiatelle, a nie spaghetti. Prawdziwy włoski sos składa się z wołowiny, pancetty, cebuli, marchewki, selera, pomidorów, białego wina i mleka. Włosi nie dodają do niego żadnych ziół! Oryginalny przepis spisali członkowie Accademia Italiana delle Cucina di Bologna w 1982 r. - można w nim znaleźć szczegółowe informacje o tym, jak przyrządzić prawdziwe tagliatelle bolognese, ale nie znajdziecie w nim sosu bolońskiego, bo przepis na spaghetti bolognese we Włoszech nie istnieje!




To może makaron z tuńczykiem?



Tak, szczególnie jeśli zasmakowaliście w sycylijskiej kuchni, bo właśnie z tego regionu pochodzi to danie. Ale uważajcie drogie panie - w niektórych kręgach mówi się o nim, że jest to “obiad zdradzającej żony”. Może przez to, że bardzo szybko gotuje się makaron, na oliwie smaży cebulę, czosnek i pomidory, doprawia do smaku, a na koniec dodaje się tuńczyka z puszki? Przed podaniem warto posypać makaron tartym parmezanem lub Grana Padano. Wersja dla mniej zabieganych zaleca wzbogacenie dania kaparami i filecikami anchois. Prawda, że brzmi banalnie prosto? Nikogo nie trzeba zdradzać, żeby chcieć szybko uciec od garów. Jest tyle ciekawych rzeczy do zrobienia! Do przygotowania tego prostego dania proponujemy użyć wysokiej jakości składników dostępnych on-line w naszym sklepie. Bazując na doskonałej oliwie, zawsze ma się pewność, że danie będzie smakować.

Najszybszy obiad ever
Previous

Najszybszy obiad ever

Leave review
Kto z nas w tygodniu ma czas na długie stanie przy...
Read More
Makaronowe dobre rady
Next

Makaronowe dobre rady

Leave review
Makaron można jeść na wiele sposób. Jego największ...
Read More
Dania włoskie, pomysł na makaron

Prawdziwie włoskie dania

Leave review
Kuchnia włoska swoją popularność zawdzięcza głównie szybkości i prostocie p...
Read More
Oliwa z oliwek właściwości, Włoskie oliwy

Mamma mia, oliwa!

Leave review
Oliwa z oliwek ma mnóstwo doskonałych właściwości, które czynią ją doskonał...
Read More
Sklep z kawą, Kawa do ekspresu

Jak trafiliśmy na L'Oscuro?

Leave review
Podczas jednej z naszych wycieczek do Toskanii pojechaliśmy do Sinalunga. T...
Read More
Makaron, spaghetti

Zróbmy sobie dwie kluseczki

Leave review
Gdy Włoch zaprasza Włocha na małą pogaduszki nie powie “wpadnij na kawę” - ...
Read More
Oliwa z oliwek extra virgin, Makaron włoski

Królowa jest tylko jedna

Leave review
Najlepszą dostępną na rynku oliwą jest ta opisana jako “extra vergine”. Kup...
Read More
Oliwa extra virgin, makaron włoski

Oliwa extra vergine

Leave review
Zastanawiasz się jaką oliwę wybrać? Oczywiście postaw na oliwę extra vergin...
Read More
Prosto z Włoch, rodzaje makaronu

Makaronu smak to włoski znak

Leave review
Kto raz był we Włoszech, ten na pewno zakochał się w tym kraju. My zakochal...
Read More
Makaron z sosem pomidorowym, pesto z bazylii

Najszybszy obiad ever

Leave review
Kto z nas w tygodniu ma czas na długie stanie przy garach? Prawdopodobnie n...
Read More
Jak ugotować makaron

Jak ugotować makaron

Leave review
Makaron - niby takie proste danie, a jak często zdarzyło się Tobie je zepsu...
Read More