Makaronowe dobre rady

Makaron można jeść na wiele sposób. Jego największą zaletą jest to, że prawie każde, przygotowane na bazie makaronu, jest stosunkowo proste i szybkie.


Makaron z łososiem - jedno danie, wiele wariacji


Samo podanie łososia sprawia, że danie wydaje się bardziej wykwintne. Dlatego makaron z łososiem jest idealnym rozwiązaniem na uroczysty rodzinny obiad. Internet pęcznieje od różnych przepisów, w wyszukiwarce znajdziecie prawdziwe bogactwo:
Makaron z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami,
Makaron z łososiem i sosem śmietanowo-koperkowym,
Makaron z łososiem i cukinią,
Makaron z łososiem i warzywami,
Makaron z łososiem i parmezanem,
Makaron z łososiem i serkiem mascarpone,
I wiele, wiele innych…

Można rozpieścić kubki smakowe! Trudno zdecydować, który przepis wybrać. My najczęściej decydujemy się na ten, który pozwala wykorzystać to, co już w domu jest. Dzięki temu nie marnujemy jedzenia i dostarczamy całej rodzinie nowych kulinarnych doznań. Jesteśmy bardzo konsekwentni w wyborze oliw - decydujemy się tylko na te najwyższej jakości, extra vergine, koniecznie włoskie. Po makarony sięgamy też na wyższą półkę, bo to naprawdę robi różnicę. Kto lubi klejący się, rozgotowany makaron?




Makaron rodzaje, a wybór sosu


Do łososia przepisy najczęściej polecają makaron rurki. Dlaczego w ogóle się nad tym zastanawiać, przecież to tylko makaron? Otóż każdy makaron powiązany jest z sosem. Najpierw uporządkujmy wiedzę, którą już mamy - makaron rodzaje to m.in. Spaghetti, Gemelli, Fusilli, Tagliatelle, Fettuccine papardelle, Flini, Capelli d'angelo (capellini), Lasagne, Lasagnone, Orzo. Wybór sosu do nich, to skomplikowana sprawa. Ma na nią wpływ tradycja regionalnej kuchni, ale też wielkości, przyczepność czy powierzchnia pasty. Karbowany makaron pochłonie więcej sosu, niż ten z gładką powierzchnią – więc do niego świetne są gęste sosy. Do cienkich makaronów podaje się gładsze konsystencje, a makaron o wyrazistych wgłębieniach dobrze się faszeruje. We włoskim makaronowym szaleństwie nie chodzi tylko o to, by mieć wybór. Magia włoskiej kuchni tkwi w tym, by dokonać dobrego wyboru - tutaj każdy szczegół ma znaczenie!


Makaron boloński czy sycylijski?
Previous

Makaron boloński czy sycylijski?

Leave review
300 rodzajów makaronu, daje niezliczone możliwości...
Read More
Deliziosa Italia!
Next

Deliziosa Italia!

Leave review
Czy Wy też macie tak, że na dźwięk słów “kuchnia w...
Read More
Dania włoskie, pomysł na makaron

Prawdziwie włoskie dania

Leave review
Kuchnia włoska swoją popularność zawdzięcza głównie szybkości i prostocie p...
Read More
Oliwa z oliwek właściwości, Włoskie oliwy

Mamma mia, oliwa!

Leave review
Oliwa z oliwek ma mnóstwo doskonałych właściwości, które czynią ją doskonał...
Read More
Sklep z kawą, Kawa do ekspresu

Jak trafiliśmy na L'Oscuro?

Leave review
Podczas jednej z naszych wycieczek do Toskanii pojechaliśmy do Sinalunga. T...
Read More
Makaron, spaghetti

Zróbmy sobie dwie kluseczki

Leave review
Gdy Włoch zaprasza Włocha na małą pogaduszki nie powie “wpadnij na kawę” - ...
Read More
Oliwa z oliwek extra virgin, Makaron włoski

Królowa jest tylko jedna

Leave review
Najlepszą dostępną na rynku oliwą jest ta opisana jako “extra vergine”. Kup...
Read More
Oliwa extra virgin, makaron włoski

Oliwa extra vergine

Leave review
Zastanawiasz się jaką oliwę wybrać? Oczywiście postaw na oliwę extra vergin...
Read More
Prosto z Włoch, rodzaje makaronu

Makaronu smak to włoski znak

Leave review
Kto raz był we Włoszech, ten na pewno zakochał się w tym kraju. My zakochal...
Read More
Makaron z sosem pomidorowym, pesto z bazylii

Najszybszy obiad ever

Leave review
Kto z nas w tygodniu ma czas na długie stanie przy garach? Prawdopodobnie n...
Read More
Jak ugotować makaron

Jak ugotować makaron

Leave review
Makaron - niby takie proste danie, a jak często zdarzyło się Tobie je zepsu...
Read More