Pesto + makaron - zgrany duet

Makaron można jeść na wiele sposób, ale jeśli potrzebujesz przygotować szybkie danie, które trafi w każdy gust, warto zdecydować się na podanie go z pesto.


Makaron z pesto - subiektywny wybór najlepszych sosów


Jasne, że jeśli jesteś bardziej ambitną kucharką (lub kucharzem), możesz przygotować pyszne pesto samodzielnie. Wystarczy zmieszać wybraną zieleninę (rukolę, szpinak, natkę pietruszki lub marchewki) z oliwą i doprawić. To proste i smaczne danie. Jeśli chcesz samodzielnie przygotować taki sos, koniecznie zadbaj o to, by jego bazą była doskonałej jakości oliwa. Najlepsze oliwy to te pochodzące z pierwszego tłoczenia (extra vergine). W naszej ocenie najsmaczniejsze są Włoskie, np:
Oliwa FARCHIONI Il Casolare Grezzo Naturale (niefiltrowana)


Oliwa TURRI Olio Extra Vergine di Oliva


Makaron z pesto przygotowanym na bazie szlachetnej oliwy na pewno skradnie wszystkie serca. Jeśli nie masz czasu lub ochoty samodzielnie tworzyć pesto, sięgnij po gotowe produkty dostępne na naszej stronie:

Pesto Ricotta e Noci - ma wyraźny smak Ricotty i orzechów, pozostawiający ciekawy słony, intensywny posmak. Charakteryzuje się gęstą, aksamitną i kremową konsystencją. To pesto jest smaczne z makaronem, ale triumfuje też jako smarowidło do chleba.


Pesto alla Genovese - smak i zapach liści bazylii łączą się w nim z domowym aromatem serów Grana Padano i Pecorino Romano. To najbardziej naturalny, pachnący latem sos pesto bez dodatku konserwantów! Pozwoli nadać Twoim daniom aromatyczny charakter kuchni włoskiej.


Najlepsze rodzaje makaronów do pesto


Jak już wiecie, Włosi mają bardzo bogaty asortyment makaronów. Rodzaje makaronów dzielą na te, które nadają się do mięsa, owoców morza, najlepsze do sosów czy zup i sałatek. Chcąc podać pyszne pesto, polecamy sięgnąć po makarony Rummo.


Są one produkowane metodą Lenta Lavorazione, która wywodzi się bezpośrednio z tradycyjnych i rzemieślniczych sposobów wytwarzania makaronu. Do ich produkcji wybiera się najlepszą pszenicę durum, o dużej zawartości białka oraz krystaliczną wodę z Doliny Sannio. Ich wysoką jakość docenia Włoska Federacja Kucharzy. Smacznego!

Kawa, kaweczka, kawunia
Previous

Kawa, kaweczka, kawunia

Leave review
Kawę czasami nazywa się “napojem bogów” - szczegól...
Read More
Najszybszy obiad ever
Next

Najszybszy obiad ever

Leave review
Kto z nas w tygodniu ma czas na długie stanie przy...
Read More
Dania włoskie, pomysł na makaron

Prawdziwie włoskie dania

Leave review
Kuchnia włoska swoją popularność zawdzięcza głównie szybkości i prostocie p...
Read More
Oliwa z oliwek właściwości, Włoskie oliwy

Mamma mia, oliwa!

Leave review
Oliwa z oliwek ma mnóstwo doskonałych właściwości, które czynią ją doskonał...
Read More
Sklep z kawą, Kawa do ekspresu

Jak trafiliśmy na L'Oscuro?

Leave review
Podczas jednej z naszych wycieczek do Toskanii pojechaliśmy do Sinalunga. T...
Read More
Makaron, spaghetti

Zróbmy sobie dwie kluseczki

Leave review
Gdy Włoch zaprasza Włocha na małą pogaduszki nie powie “wpadnij na kawę” - ...
Read More
Oliwa z oliwek extra virgin, Makaron włoski

Królowa jest tylko jedna

Leave review
Najlepszą dostępną na rynku oliwą jest ta opisana jako “extra vergine”. Kup...
Read More
Oliwa extra virgin, makaron włoski

Oliwa extra vergine

Leave review
Zastanawiasz się jaką oliwę wybrać? Oczywiście postaw na oliwę extra vergin...
Read More
Prosto z Włoch, rodzaje makaronu

Makaronu smak to włoski znak

Leave review
Kto raz był we Włoszech, ten na pewno zakochał się w tym kraju. My zakochal...
Read More
Makaron z sosem pomidorowym, pesto z bazylii

Najszybszy obiad ever

Leave review
Kto z nas w tygodniu ma czas na długie stanie przy garach? Prawdopodobnie n...
Read More
Jak ugotować makaron

Jak ugotować makaron

Leave review
Makaron - niby takie proste danie, a jak często zdarzyło się Tobie je zepsu...
Read More