Czy można smażyć na oliwie?

Doskonałej jakości oliwa jest smaczna i zdrowa. Nadaje się do dań jako dodatek na surowo, ale można też na niej smażyć.


Oliwa do smażenia - czy to dobry pomysł?



Tak naprawdę zdania na temat smażenia na oliwie są podzielone, szczególnie gdyby czytać szczegółowo posty na różnych kulinarnych grupach. Należy więc jasno powiedzieć, że na oliwie extra vergine można smażyć, ale najlepiej krótko. Można jej też używać do pieczenia. Źródła nie są zgodne co do punktu dymienia oliwy i podają różne temperatury - od 160 do 210 stopni. Jednak oprócz punktu dymienia przy smażeniu ważna jest też odporność na utlenianie, a oliwa extra vergine ma tę odporność bardzo wysoką. To, że oliwa do smażenia jest dobrym pomysłem, potwierdzili ostatnio naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie. Na ogół pod wpływem temperatury większość składników odżywczych traci swoje właściwości, ale nie dotyczy to smażenia na oliwie z oliwek! Naukowcy badali które metody przygotowywania posiłków charakterystycznych dla diety śródziemnomorskiej pozwalają na zachowanie największej ilości antyoksydantów i związków fenolowych zawartych w warzywach. Testowali trzy metody: smażenie, gotowanie i pieczenie z użyciem oliwy "extra virgin oil" lub wody. Analiza chemiczna wykazała, że wszystkie sposoby obróbki cieplnej warzyw z użyciem wysokiej jakości oliwy z oliwek przyczyniły się do zwiększenia poziomu przeciwutleniaczy i związków fenolowych! Oliwa jest bogata w dobroczynne składniki, najwyraźniej podczas obróbki cieplnej substancje te przenikają do warzyw. Co ciekawe najwięcej związków uważanych za korzystne dla zdrowia, znaleziono w warzywach smażonych, nie gotowanych! Ale coś za coś: tak przyrządzone warzywa mają więcej kalorii…

Oliwy z Włoch najlepsze do smażenia

“Jedz kilka oliwek dziennie i żyj długo” – tak mawiają niektórzy amatorzy kuchni śródziemnomorskiej. Mają rację - zarówno oliwki, jak i wytłaczana z nich oliwa są bogatymi źródłami fenoli. Fenole, to przeciwutleniacze, które przyczyniają się do zmniejszania ryzyka zachorowania na różne choroby, w tym choroby serca. Jak wykazano, smażenie na oliwie jest zdrowe więc bez obaw możesz po nią sięgnąć by przygotować pyszne danie. Pamiętaj jednak, że tylko wysokiej klasy oliwa gwarantuje bogactwo dobroczynnych składników. Polecamy sięgać po sprawdzone, certyfikowane produkty. Najlepsze oliwy z Włoch znajdziesz w naszym sklepie. Gwarantujemy, że ich jakość Cię zachwyci!

Oliwa do smażenia, Oliwy z Włoch
Mamma mia, oliwa!
Previous

Mamma mia, oliwa!

Leave review
Oliwa z oliwek ma mnóstwo doskonałych właściwości,...
Read More
Para idealna
Next

Para idealna

Leave review
Połączenie oliwy i makaronu zawsze jest udane, pra...
Read More
Dania włoskie, pomysł na makaron

Prawdziwie włoskie dania

Leave review
Kuchnia włoska swoją popularność zawdzięcza głównie szybkości i prostocie p...
Read More
Oliwa z oliwek właściwości, Włoskie oliwy

Mamma mia, oliwa!

Leave review
Oliwa z oliwek ma mnóstwo doskonałych właściwości, które czynią ją doskonał...
Read More
Sklep z kawą, Kawa do ekspresu

Jak trafiliśmy na L'Oscuro?

Leave review
Podczas jednej z naszych wycieczek do Toskanii pojechaliśmy do Sinalunga. T...
Read More
Makaron, spaghetti

Zróbmy sobie dwie kluseczki

Leave review
Gdy Włoch zaprasza Włocha na małą pogaduszki nie powie “wpadnij na kawę” - ...
Read More
Oliwa z oliwek extra virgin, Makaron włoski

Królowa jest tylko jedna

Leave review
Najlepszą dostępną na rynku oliwą jest ta opisana jako “extra vergine”. Kup...
Read More
Oliwa extra virgin, makaron włoski

Oliwa extra vergine

Leave review
Zastanawiasz się jaką oliwę wybrać? Oczywiście postaw na oliwę extra vergin...
Read More
Prosto z Włoch, rodzaje makaronu

Makaronu smak to włoski znak

Leave review
Kto raz był we Włoszech, ten na pewno zakochał się w tym kraju. My zakochal...
Read More
Makaron z sosem pomidorowym, pesto z bazylii

Najszybszy obiad ever

Leave review
Kto z nas w tygodniu ma czas na długie stanie przy garach? Prawdopodobnie n...
Read More
Jak ugotować makaron

Jak ugotować makaron

Leave review
Makaron - niby takie proste danie, a jak często zdarzyło się Tobie je zepsu...
Read More