Królowa jest tylko jedna

Najlepszą dostępną na rynku oliwą jest ta opisana jako “extra vergine”. Kupując taką oliwę masz pewność, że produkt jest wysokiej klasy. Uważaj jednak na marketowe, tanie odmiany. Wysoka jakość nigdy nie idzie w parze z niską ceną.


Królowa jest tylko jedna - oliwa z oliwek extra virgin



Oliwa ma wyjątkowy smak i aromat. Niby taki prosty olej, wyciśnięty z oliwek, a jednak bywa tak różny w smaku i zapachu. Czy wiecie, że smak i jakość oliwy zależą od wielu czynników? Wśród nich najistotniejsze to:
jakość oliwek (muszą być zdrowe),
czas przetworzenia (od momentu zbioru nie dłuższy niż 48 godzin),
odmiana oliwek (jest ich ok. 700!),
termin zbioru,
rodzaj gleby,
wilgotność,
sposób tłoczenia i przechowywania.

Ponieważ drzewa oliwne są odporne na suszę i szkodniki, to do ich pielęgnacji i ochrony nie potrzeba używać wielu środków chemicznych. Oliwa z oliwek extra virgin jest produkowana z oliwek dojrzałych, ale nie przejrzałych! Świeża oliwa z oliwek extra vergine ma wyrazisty, gorzkawy, ostry smak i intensywny owocowy zapach - jeśli kupujecie niedrogie oliwy w marketach, to prawdopodobnie nie znacie tego bogactwa smaku i aromatu. Zgodnie ze standardami International Olive Council (OIC jest organizacją stworzoną przez ONZ proces wyciskania oliwy musi zacząć się nie później niż 48h po zbiorze i może być prowadzony tylko mechanicznie, bez użycia chemii, bez podgrzewania, koniecznie w temperaturze pokojowej, czyli “na zimno”.


Czy łączyć makaron włoski z oliwą?


W Polsce pokutuje przekonanie że do makaronu trzeba dodać łyżkę oleju lub oliwy w czasie gotowania, żeby makaron się nie sklejał. Dobrej jakości makaron włoski nie potrzebuje takich zabiegów, a włoski kucharz poczułby się urażony, gdyby do wstawionego przez niego garnka z makaronem dodać tłuszczu. Oczywiście, że można - wręcz należy - łączyć oliwę i makaron, ale dopiero po ugotowaniu, gdy komponujemy całe danie!

Oliwa z oliwek extra virgin, Makaron włoski
Oliwa extra vergine
Poprzednie

Oliwa extra vergine

Dodaj recenzję
Zastanawiasz się jaką oliwę wybrać? Oczywiście pos...
Czytaj dalej
Jaką oliwę wybrać?
Dalej

Jaką oliwę wybrać?

Dodaj recenzję
Stojąc przy obficie wypełnionej sklepowej półce za...
Czytaj dalej
Oliwa z oliwek właściwości, Włoskie oliwy

Mamma mia, oliwa!

Dodaj recenzję
Oliwa z oliwek ma mnóstwo doskonałych właściwości, które czynią ją doskonał...
Czytaj dalej
Dania włoskie, pomysł na makaron

Prawdziwie włoskie dania

Dodaj recenzję
Kuchnia włoska swoją popularność zawdzięcza głównie szybkości i prostocie p...
Czytaj dalej
Sklep z kawą, Kawa do ekspresu

Jak trafiliśmy na L'Oscuro?

Dodaj recenzję
Podczas jednej z naszych wycieczek do Toskanii pojechaliśmy do Sinalunga. T...
Czytaj dalej
Makaron, spaghetti

Zróbmy sobie dwie kluseczki

Dodaj recenzję
Gdy Włoch zaprasza Włocha na małą pogaduszki nie powie “wpadnij na kawę” - ...
Czytaj dalej
Oliwa extra virgin, makaron włoski

Oliwa extra vergine

Dodaj recenzję
Zastanawiasz się jaką oliwę wybrać? Oczywiście postaw na oliwę extra vergin...
Czytaj dalej
Oliwa z oliwek extra virgin, Makaron włoski

Królowa jest tylko jedna

Dodaj recenzję
Najlepszą dostępną na rynku oliwą jest ta opisana jako “extra vergine”. Kup...
Czytaj dalej
makaron z sosem, kuchnia włoska

Deliziosa Italia!

Dodaj recenzję
Czy Wy też macie tak, że na dźwięk słów “kuchnia włoska” Wasze ślinianki pr...
Czytaj dalej
Jak ugotować makaron

Jak ugotować makaron

Dodaj recenzję
Makaron - niby takie proste danie, a jak często zdarzyło się Tobie je zepsu...
Czytaj dalej
Prosto z Włoch, rodzaje makaronu

Makaronu smak to włoski znak

Dodaj recenzję
Kto raz był we Włoszech, ten na pewno zakochał się w tym kraju. My zakochal...
Czytaj dalej