Oliwa extra vergine

Zastanawiasz się jaką oliwę wybrać? Oczywiście postaw na oliwę extra vergine! To najlepsza w smaku, doskonała w jakości oliwa! Wystarczy połączyć ją z makaronem i pyszne włoskie danie prawie gotowe.


Dlaczego oliwa extra virgin jest najlepsza?



Oliwa dziewicza powstaje z pierwszego tłoczenia na zimno, dzięki czemu zachowuje bogactwo właściwości oliwek. Bada się ją pod kątem kilku charakterystyk, w tym kwasowości i na tej podstawie ustala się jej jakość. Wśród oliw dziewiczych wyróżnia się 3 następujące rodzaje:
oliwa dziewicza ekstra (extra virgen / extra vergine) - oliwa jest określana tym mianem, jeżeli w 100 gramach oliwy występuje mniej niż 0,8 grama kwasu oleinowego;
oliwa dziewicza (virgen / vergine) - oliwę przypisuje się do tej kategorii, jeżeli zawartość kwasu oleinowego jest na poziomie 0,8 - 2 gramów;
oliwa lampante - taka oliwa ma wysoką zawartość kwasu oleinowego, przekraczającą 2 gramy. Oliwa taka nie jest sprzedawana, zostaje poddana procesowi rafinacji.

Najlepsza jest oliwa extra virgin. W zależności od producenta jej kwasowość może sięgać nawet 0,2 g. Posiada bogactwo aromatów i smaków, ale te walory mogą się bardzo różnić w zależności od regionów z których pochodzi. Dodaj do niej makaron i masz doskonałą bazę do przyrządzenia włoskiego dania!



Jak wybrać makaron włoski?



Przede wszystkim prawdziwie włoskie produkty produkowane są we Włoszech i są certyfikowane, więc szukając czegoś prawdziwie włoskiego warto zwracać uwagę na te dwa aspekty. Poza tym najlepiej wybierać produkty cieszącej się uznaniem włoskiej firmy. Oczywiście można szukać takich produktów na własną rękę, ale można też skorzystać z doświadczenia włoskich fanatyków i odwiedzić nasz e-sklep. Wybraliśmy dla Was najlepsze produkty, w tym makaron włoski i najsmaczniejsze oliwy. Możecie polegać na naszym guście i delektować się pysznym smakiem prawdziwych Włoch nie ruszając się z własnej kuchni!

Oliwa extra virgin, Makaron włoski
Para idealna
Poprzednie

Para idealna

Dodaj recenzję
Połączenie oliwy i makaronu zawsze jest udane, pra...
Czytaj dalej
Królowa jest tylko jedna
Dalej

Królowa jest tylko jedna

Dodaj recenzję
Najlepszą dostępną na rynku oliwą jest ta opisana ...
Czytaj dalej
Oliwa z oliwek właściwości, Włoskie oliwy

Mamma mia, oliwa!

Dodaj recenzję
Oliwa z oliwek ma mnóstwo doskonałych właściwości, które czynią ją doskonał...
Czytaj dalej
Dania włoskie, pomysł na makaron

Prawdziwie włoskie dania

Dodaj recenzję
Kuchnia włoska swoją popularność zawdzięcza głównie szybkości i prostocie p...
Czytaj dalej
Sklep z kawą, Kawa do ekspresu

Jak trafiliśmy na L'Oscuro?

Dodaj recenzję
Podczas jednej z naszych wycieczek do Toskanii pojechaliśmy do Sinalunga. T...
Czytaj dalej
Makaron, spaghetti

Zróbmy sobie dwie kluseczki

Dodaj recenzję
Gdy Włoch zaprasza Włocha na małą pogaduszki nie powie “wpadnij na kawę” - ...
Czytaj dalej
Oliwa extra virgin, makaron włoski

Oliwa extra vergine

Dodaj recenzję
Zastanawiasz się jaką oliwę wybrać? Oczywiście postaw na oliwę extra vergin...
Czytaj dalej
Oliwa z oliwek extra virgin, Makaron włoski

Królowa jest tylko jedna

Dodaj recenzję
Najlepszą dostępną na rynku oliwą jest ta opisana jako “extra vergine”. Kup...
Czytaj dalej
makaron z sosem, kuchnia włoska

Deliziosa Italia!

Dodaj recenzję
Czy Wy też macie tak, że na dźwięk słów “kuchnia włoska” Wasze ślinianki pr...
Czytaj dalej
Jak ugotować makaron

Jak ugotować makaron

Dodaj recenzję
Makaron - niby takie proste danie, a jak często zdarzyło się Tobie je zepsu...
Czytaj dalej
Prosto z Włoch, rodzaje makaronu

Makaronu smak to włoski znak

Dodaj recenzję
Kto raz był we Włoszech, ten na pewno zakochał się w tym kraju. My zakochal...
Czytaj dalej