Oliwa i makaron - instrukcja obsługi

Jeśli zastanawiasz się dlaczego warto sięgnąć po oliwę z oliwek i jak ją prawidłowo przechowywać koniecznie zapoznaj się z tym tekstem. Podpowiemy też jaki makaron penne wybrać.


Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - instrukcja obsługi



Jeśli chodzi o przechowywanie, to oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest trochę wymagająca. Nie można wystawiać jej na nasłonecznione i ciepłe miejsca. Trochę to zaskakuje, bo przecież oliwki lubią słońce. Dodatkowo oliwa powinna być opakowana w przyciemnione szkło. Najlepiej przechowywać ją w zacienionym miejscu typu szafka. Odpada lodówka, bo oliwa najlepiej czuje się w temperaturze pokojowej. Dlaczego warto zadbać o prawidłowe przechowywanie oliwy? Chodzi o to, by zachować wszystkie drogocenne właściwości, które posiada. Oliwa zawiera jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią przed chorobami serca i miażdżycą oraz obniżają poziom cholesterolu. W skład oliwy wchodzą też polifenole, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwmiażdżycowe. Gorzkość i ostrość smaku oliwy świadczy o obecności przeciwutleniaczy. Zawarty w oliwie skwalen zapobiega tworzeniu się i rozwojowi komórek rakowych. Ponadto poprawia wygląd skóry i włosów, dlatego często używa się jej w kosmetyce.


Najlepszy makaron penne ever



Makaron penne to jeden z najbardziej znanych i popularnych makaronów We Włoszech. Charakteryzuje go kształt skośnej rurki. Pochodzi z regionu Kampanii. Prążkowane penne świetnie komponuje się z sosami, które wypełniają równomiernie wydrążony środek makaronu. Makaron penne można zapiekać lub dodawać na zimno do sałatek z makaronu. Tradycyjnie gotuje się je al dente (ok. 11 minut, bez dodawania oliwy podczas gotowania) oraz łączy z sosami na przykład pomidorowym lub pesto. Sklepowe półki uginają się od makaronów różnych producentów i faktycznie trudno zdecydować, który z nich jest najlepszy. My mamy zadanie ułatwione: wybieramy makarony produkowane we Włoszech. Jeśli chcesz spróbować dobrego włoskiego makaronu sięgnij po ten, od Rummo. Jest on rekomendowany przez Włoską Federację Kucharzy (F.I.C) i nawet przy długim gotowaniu pozostaje al dente! Makarony Rummo powstają przy użyciu starannie wybranych składników i krystalicznej wody z Doliny Sannio. Możesz też sięgnąć po wersję penne nieco krótszą niż tradycyjnie od Voiello.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, Makaron Penne
Czy warto kupować włoskie produkty premium?
Poprzednie

Czy warto kupować włoskie produkty premium?

Dodaj recenzję
Wiadomo, że dziś wszystko chcielibyśmy dostać w ni...
Czytaj dalej
Jak trafiliśmy na L'Oscuro?
Dalej

Jak trafiliśmy na L'Oscuro?

Dodaj recenzję
Podczas jednej z naszych wycieczek do Toskanii poj...
Czytaj dalej
Oliwa z oliwek właściwości, Włoskie oliwy

Mamma mia, oliwa!

Dodaj recenzję
Oliwa z oliwek ma mnóstwo doskonałych właściwości, które czynią ją doskonał...
Czytaj dalej
Dania włoskie, pomysł na makaron

Prawdziwie włoskie dania

Dodaj recenzję
Kuchnia włoska swoją popularność zawdzięcza głównie szybkości i prostocie p...
Czytaj dalej
Sklep z kawą, Kawa do ekspresu

Jak trafiliśmy na L'Oscuro?

Dodaj recenzję
Podczas jednej z naszych wycieczek do Toskanii pojechaliśmy do Sinalunga. T...
Czytaj dalej
Makaron, spaghetti

Zróbmy sobie dwie kluseczki

Dodaj recenzję
Gdy Włoch zaprasza Włocha na małą pogaduszki nie powie “wpadnij na kawę” - ...
Czytaj dalej
Oliwa z oliwek extra virgin, Makaron włoski

Królowa jest tylko jedna

Dodaj recenzję
Najlepszą dostępną na rynku oliwą jest ta opisana jako “extra vergine”. Kup...
Czytaj dalej
Oliwa extra virgin, makaron włoski

Oliwa extra vergine

Dodaj recenzję
Zastanawiasz się jaką oliwę wybrać? Oczywiście postaw na oliwę extra vergin...
Czytaj dalej
Jak ugotować makaron

Jak ugotować makaron

Dodaj recenzję
Makaron - niby takie proste danie, a jak często zdarzyło się Tobie je zepsu...
Czytaj dalej
makaron z sosem, kuchnia włoska

Deliziosa Italia!

Dodaj recenzję
Czy Wy też macie tak, że na dźwięk słów “kuchnia włoska” Wasze ślinianki pr...
Czytaj dalej
Prosto z Włoch, rodzaje makaronu

Makaronu smak to włoski znak

Dodaj recenzję
Kto raz był we Włoszech, ten na pewno zakochał się w tym kraju. My zakochal...
Czytaj dalej