Oliwy z Włoch - jak je kupować?

Jest esencjonalna, pełna słońca i głębi smaków, bogata w składniki odżywcze, które wedle wielu opinii wpływają także na zachowanie młodości - najlepsza oliwa z oliwek z Włoch to rarytas, po który warto sięgnąć w naszych kuchniach. Włosi są znani z tego, że nie dopuszczają do swoich kuchni produktów niższej jakości. Wszystkie - nawet tańsze produkty - tak naprawdę pochodzą z górnej półki.


Różne oblicza oliwy z Włoch


Oliwy Włoskie są składnikiem praktycznie każdego dania tamtejszej kuchni tradycyjnej. Od lat cieszą się także uznaniem w naszych przygodach kulinarnych. Trudno wyobrazić sobie, że brakuje jej w spaghetti czy bruschettcie - słowem jej królową mającą decydujące znaczenie w uzyskaniu doskonałego smaku.

Oliwa z pierwszego tłoczenia - Extra Virgine - to flagowy produkt Włoch. Pochodzi najczęściej z Sycylii, Sardynii, Kalabrii, Abruzji i Toskanii. Ciekawostką dla niewtajemniczonych jest fakt, że w zależności od regionu pochodzenia włoska oliwa różni się między sobą kolorem, gęstością, aromatem i smakiem. Żeby uzyskać fenomenalne właściwości najlepsza oliwa z oliwek powstaje w etapach ściśle określonych w czasie. Zbór na wpół dojrzałych oliwek zaczyna się w listopadzie. Zebrane owoce szybko trafiają do przetwórni, gdzie oliwki ugniatane są kamiennymi żareniami. Ważne, by od zerwania do trafienia do tłoczni nie minęło więcej niż 24 godziny - po tym czasie oliwki zaczynają nabierać niepożądanego w oliwie, kwaśnego smaku.


Najlepsza oliwa z oliwek - wskazówki dla kupujących


Osoby, które nie miały wiele do czynienia z oliwą z oliwek mogą czuć się nieco zagubieni w gąszczu propozycji. Chcąc kupić najlepszą oliwę z oliwek warto wczytać się w etykietę. Jeśli na niej znajduje się certyfikat DOP (Denominazione di Origine Protetta) można być pewnym, że została ona wyprodukowana z zachowaniem najwyższych standardów i w swoim składzie posiada wszystkie cenne wartości. Kolejną wskazówką jest adnotacja Extra Virginie, która jest umieszczana na oliwach produkowanych tradycyjną metodą. Natomiast te z etykietą 100% Pure Olive Oil są już klasę niższej i nie zachwycą podniebienia wymagających swoją głębią smaku.

oliwy z włoch, najlepsza oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek właściwości, Włoskie oliwy

Mamma mia, oliwa!

Dodaj recenzję
Oliwa z oliwek ma mnóstwo doskonałych właściwości, które czynią ją doskonał...
Czytaj dalej
Dania włoskie, pomysł na makaron

Prawdziwie włoskie dania

Dodaj recenzję
Kuchnia włoska swoją popularność zawdzięcza głównie szybkości i prostocie p...
Czytaj dalej
Sklep z kawą, Kawa do ekspresu

Jak trafiliśmy na L'Oscuro?

Dodaj recenzję
Podczas jednej z naszych wycieczek do Toskanii pojechaliśmy do Sinalunga. T...
Czytaj dalej
Makaron, spaghetti

Zróbmy sobie dwie kluseczki

Dodaj recenzję
Gdy Włoch zaprasza Włocha na małą pogaduszki nie powie “wpadnij na kawę” - ...
Czytaj dalej
Oliwa extra virgin, makaron włoski

Oliwa extra vergine

Dodaj recenzję
Zastanawiasz się jaką oliwę wybrać? Oczywiście postaw na oliwę extra vergin...
Czytaj dalej
Oliwa z oliwek extra virgin, Makaron włoski

Królowa jest tylko jedna

Dodaj recenzję
Najlepszą dostępną na rynku oliwą jest ta opisana jako “extra vergine”. Kup...
Czytaj dalej
Jak ugotować makaron

Jak ugotować makaron

Dodaj recenzję
Makaron - niby takie proste danie, a jak często zdarzyło się Tobie je zepsu...
Czytaj dalej
Makaron z sosem pomidorowym, pesto z bazylii

Najszybszy obiad ever

Dodaj recenzję
Kto z nas w tygodniu ma czas na długie stanie przy garach? Prawdopodobnie n...
Czytaj dalej
Kawa po włosku

Kawa po włosku

Dodaj recenzję
Kolejnym symbolem Włoch jest kawa. Nawet zagorzali przeciwnicy tego trunku,...
Czytaj dalej