Para idealna

Połączenie oliwy i makaronu zawsze jest udane, prawda? Włosi wiedzą co dobre. Wiedzą też, że żeby wyczarować smaczne danie, wcale nie potrzeba stać przy kuchni kilka godzin. Czasem to właśnie prostota smakuje najlepiej.


Jak powstaje oliwa z oliwek?



Produkcję oliwy można przyrównać do produkcji wina, bo niektóre etapy procesu są takie same.
Jesienią i zimą, gdy nadchodzi czas zbiorów oliwki są zbierane - bardzo często ręcznie, czyszczone dmuchawami i następnie płukane. Zgodnie z tradycją proces wytwarzania oliwy powinien zacząć się w tym samym dniu, w którym nastąpił zbiór. Ogólnie zasada jest taka, że im szybciej tym lepiej, ale nie wolno ociągać się dłużej niż dobę od zbioru! Na zimno, tzn. w temperaturze pokojowej i bez użycia jakichkolwiek dodatków chemicznych, oliwki są zgniatane a następnie tłoczone - jest z nich wyciskany sok, czyli oliwa z oliwek. To właśnie z tego pierwszego tłoczenia na zimno powstaje najlepsza oliwa - jest to tak zwana oliwa dziewicza (virgen / vergine). Jest ona badana pod kątem kwasowości i kilku innych charakterystyk i na tej podstawie jest ustalana jej jakość.


Włoski makaron z oliwą


Włoski makaron i oliwa z oliwek to dobra narodowe Włoch. To właśnie w tym kraju znajdziesz najsmaczniejsze oliwy i blisko 300 rodzajów makaronu. Penne, farfalle, fusilli, cannelloni, fettuccine, linguine albo conchiglie - to tylko niektóre z nich! Chcąc kupić w Polsce sprawdzony, wysokiej jakości włoski makaron koniecznie zajrzyj do naszego e-sklepu. Specjalnie wybraliśmy te najsmaczniejsze, a szeroki asortyment produktów uzupełniliśmy o włoskie makarony “bio”. Kupisz u nas i makaron i oliwę - dodaj do tego czosnek, pikantną papryczkę i pyszne danie gotowe!

Oliwa z oliwek, włoski makaron
Czy można smażyć na oliwie?
Poprzednie

Czy można smażyć na oliwie?

Dodaj recenzję
Doskonałej jakości oliwa jest smaczna i zdrowa. Na...
Czytaj dalej
Oliwa extra vergine
Dalej

Oliwa extra vergine

Dodaj recenzję
Zastanawiasz się jaką oliwę wybrać? Oczywiście pos...
Czytaj dalej
Oliwa z oliwek właściwości, Włoskie oliwy

Mamma mia, oliwa!

Dodaj recenzję
Oliwa z oliwek ma mnóstwo doskonałych właściwości, które czynią ją doskonał...
Czytaj dalej
Dania włoskie, pomysł na makaron

Prawdziwie włoskie dania

Dodaj recenzję
Kuchnia włoska swoją popularność zawdzięcza głównie szybkości i prostocie p...
Czytaj dalej
Sklep z kawą, Kawa do ekspresu

Jak trafiliśmy na L'Oscuro?

Dodaj recenzję
Podczas jednej z naszych wycieczek do Toskanii pojechaliśmy do Sinalunga. T...
Czytaj dalej
Makaron, spaghetti

Zróbmy sobie dwie kluseczki

Dodaj recenzję
Gdy Włoch zaprasza Włocha na małą pogaduszki nie powie “wpadnij na kawę” - ...
Czytaj dalej
Oliwa extra virgin, makaron włoski

Oliwa extra vergine

Dodaj recenzję
Zastanawiasz się jaką oliwę wybrać? Oczywiście postaw na oliwę extra vergin...
Czytaj dalej
Oliwa z oliwek extra virgin, Makaron włoski

Królowa jest tylko jedna

Dodaj recenzję
Najlepszą dostępną na rynku oliwą jest ta opisana jako “extra vergine”. Kup...
Czytaj dalej
Jak ugotować makaron

Jak ugotować makaron

Dodaj recenzję
Makaron - niby takie proste danie, a jak często zdarzyło się Tobie je zepsu...
Czytaj dalej
Makaron z sosem pomidorowym, pesto z bazylii

Najszybszy obiad ever

Dodaj recenzję
Kto z nas w tygodniu ma czas na długie stanie przy garach? Prawdopodobnie n...
Czytaj dalej
Kawa po włosku

Kawa po włosku

Dodaj recenzję
Kolejnym symbolem Włoch jest kawa. Nawet zagorzali przeciwnicy tego trunku,...
Czytaj dalej