Para idealna

Połączenie oliwy i makaronu zawsze jest udane, prawda? Włosi wiedzą co dobre. Wiedzą też, że żeby wyczarować smaczne danie, wcale nie potrzeba stać przy kuchni kilka godzin. Czasem to właśnie prostota smakuje najlepiej.


Jak powstaje oliwa z oliwek?



Produkcję oliwy można przyrównać do produkcji wina, bo niektóre etapy procesu są takie same.
Jesienią i zimą, gdy nadchodzi czas zbiorów oliwki są zbierane - bardzo często ręcznie, czyszczone dmuchawami i następnie płukane. Zgodnie z tradycją proces wytwarzania oliwy powinien zacząć się w tym samym dniu, w którym nastąpił zbiór. Ogólnie zasada jest taka, że im szybciej tym lepiej, ale nie wolno ociągać się dłużej niż dobę od zbioru! Na zimno, tzn. w temperaturze pokojowej i bez użycia jakichkolwiek dodatków chemicznych, oliwki są zgniatane a następnie tłoczone - jest z nich wyciskany sok, czyli oliwa z oliwek. To właśnie z tego pierwszego tłoczenia na zimno powstaje najlepsza oliwa - jest to tak zwana oliwa dziewicza (virgen / vergine). Jest ona badana pod kątem kwasowości i kilku innych charakterystyk i na tej podstawie jest ustalana jej jakość.


Włoski makaron z oliwą


Włoski makaron i oliwa z oliwek to dobra narodowe Włoch. To właśnie w tym kraju znajdziesz najsmaczniejsze oliwy i blisko 300 rodzajów makaronu. Penne, farfalle, fusilli, cannelloni, fettuccine, linguine albo conchiglie - to tylko niektóre z nich! Chcąc kupić w Polsce sprawdzony, wysokiej jakości włoski makaron koniecznie zajrzyj do naszego e-sklepu. Specjalnie wybraliśmy te najsmaczniejsze, a szeroki asortyment produktów uzupełniliśmy o włoskie makarony “bio”. Kupisz u nas i makaron i oliwę - dodaj do tego czosnek, pikantną papryczkę i pyszne danie gotowe!

Oliwa z oliwek, włoski makaron
Czy można smażyć na oliwie?
Previous

Czy można smażyć na oliwie?

Leave review
Doskonałej jakości oliwa jest smaczna i zdrowa. Na...
Read More
Oliwa extra vergine
Next

Oliwa extra vergine

Leave review
Zastanawiasz się jaką oliwę wybrać? Oczywiście pos...
Read More
Dania włoskie, pomysł na makaron

Prawdziwie włoskie dania

Leave review
Kuchnia włoska swoją popularność zawdzięcza głównie szybkości i prostocie p...
Read More
Oliwa z oliwek właściwości, Włoskie oliwy

Mamma mia, oliwa!

Leave review
Oliwa z oliwek ma mnóstwo doskonałych właściwości, które czynią ją doskonał...
Read More
Sklep z kawą, Kawa do ekspresu

Jak trafiliśmy na L'Oscuro?

Leave review
Podczas jednej z naszych wycieczek do Toskanii pojechaliśmy do Sinalunga. T...
Read More
Makaron, spaghetti

Zróbmy sobie dwie kluseczki

Leave review
Gdy Włoch zaprasza Włocha na małą pogaduszki nie powie “wpadnij na kawę” - ...
Read More
Oliwa z oliwek extra virgin, Makaron włoski

Królowa jest tylko jedna

Leave review
Najlepszą dostępną na rynku oliwą jest ta opisana jako “extra vergine”. Kup...
Read More
Oliwa extra virgin, makaron włoski

Oliwa extra vergine

Leave review
Zastanawiasz się jaką oliwę wybrać? Oczywiście postaw na oliwę extra vergin...
Read More
Prosto z Włoch, rodzaje makaronu

Makaronu smak to włoski znak

Leave review
Kto raz był we Włoszech, ten na pewno zakochał się w tym kraju. My zakochal...
Read More
Makaron z sosem pomidorowym, pesto z bazylii

Najszybszy obiad ever

Leave review
Kto z nas w tygodniu ma czas na długie stanie przy garach? Prawdopodobnie n...
Read More
Jak ugotować makaron

Jak ugotować makaron

Leave review
Makaron - niby takie proste danie, a jak często zdarzyło się Tobie je zepsu...
Read More